Co to jest odporność i dlaczego warto o nią dbać? Zjawisko wysokiej odporności odnosi się do sprawnej czynności układu immunologicznego, na który składają się węzły chłonne, narządy chłonne (np. grasica, śledziona) i naczynia limfatyczne, którymi po całym ustroju krąży chłonka. W chłonce zawieszone są ciała odpornościowe, głównie limfocyty. To właśnie one odpowiadają za rozpoznawanie obcych komórek, takich jak wirusy, patogenne grzyby czy bakterie. Po zidentyfikowaniu ich uruchamiają procesy obronne, w szybki sposób pozbywając się choroby. Niska odporność wiąże się z większą tendencją do infekcji i chorób oraz ze złym samopoczuciem. 

Dieta na wzmocnienie odporności

Odporność organizmu należy wzmacniać przede wszystkim urozmaiconą, zbilansowaną dietą, ponieważ jedzenie jest czynnością, którą wykonujemy każdego dnia. Gwarantuje więc regularne dostarczanie cennych składników odżywczych poprawiających odporność. Codziennie warto sięgać po:

  • naturalną żywność probiotyczną - wzmacnia mikroflorę jelitową, która warunkuje nie tylko trawienie, ale i naszą odporność. Są to m.in. kefir, maślanka, kwaśne mleko, kiszonki czy zupy na zakwasie

  • świeże owoce i warzywa, najlepiej nie poddane żadnej obróbce termicznej - jako bogate źródło witamin i minerałów

  • zioła na odporność - dzika róża, czarny bez, jeżówka purpurowa, żeń-szeń

Co na wzmocnienie odporności?Konieczne jest dostarczanie wraz z dietą źródeł cynku i żelaza - obydwa pierwiastki są niezbędne do prawidłowego rozwoju szpiku kostnego i limfocytów, a także do ich zdolności niszczenia patogenów. W dużej ilości możemy je znaleźć w rybach, mleku, roślinach strączkowych, produktach pełnoziarnistych oraz cielęcinie i wołowinie. A co na odporność dla dzieci? Przede wszystkim Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (Omega-3 i Omega-6), które znajdziemy w orzechach, tłustych rybach morskich, nasionach i olejach roślinnych. Uznaje się, że niemal wszyscy ludzie zamieszkujący kraje północnej Europy (także Polski) potrzebują suplementacji witaminą D, bez względu na wiek. 

Domowe sposoby na wzmocnienie odporności

A co na wzmocnienie odporności poza dietą? Istnieje wiele różnych metod stymulujących układ immunologiczny i wspierających funkcje obronne organizmu. Są to głównie:

  • regularna aktywność fizyczna - najlepiej uprawiana na zewnątrz, bez względu na warunki atmosferyczne

  • unikanie stresu - osoby żyjące w przewlekłym stresie kilkukrotnie częściej chorują

  • picie dużej ilości wody z imbirem, cytryną lub miodem - szklankę wody z ulubionym dodatkiem należy wypić każdego ranka. Następnie warto pić czystą wodę, a ostateczny bilans powinien wynosić minimum 1,5 l wypitej wody na dzień

  • wysypianie się - każdy człowiek potrzebuje snu, ponieważ to właśnie wtedy układ odpornościowy pracuje najintensywniej i miejsce mają procesy regeneracyjne

  • oddychanie świeżym powietrzem - np. częste wycieczki na łono natury lub wzbogacenie aranżacji domu o rośliny oczyszczające powietrze

Podstawą jest jednak wspomniana aktywność fizyczna bez względu na pogodę panującą za oknem, która umożliwia zahartowanie organizmu. Będzie on odporny na negatywne lub zmienne bodźce zewnętrzne, a więc mniej podatny również na wirusy i bakterie. Do sposobów hartowania organizmu można zaliczyć również zmiennocieplne prysznice, saunę i morsowanie - wszystkie czynności należy jednak wykonywać zgodnie z ich metodyką, po wykluczeniu przeciwwskazań.